STAMBOKFÖR DITT NEW FORESTSTO

Nu är de flesta visningstillfällen över för i år, och du som har visat ditt sto på sommarpremiering, treårstest, kvalitetsbedömning, Riksutställning, New Forestmästerskapen eller någon utställning som är arrangerad av en lokal förening – passa på att STAMBOKFÖRA ditt sto i Riksstamboken!

Vilka ston kan stambokföras?

Stoet skall vara tre år eller äldre

Stoet skall ha ett registeringsnummer med raskod 34

Stoet skall vara exteriörbedömd på ett officiellt arrangemang av en för rasen godkänd domare / premieringsförättare

Stoet skall uppnå rasvisa krav och ha en mankhöjd på max 148,0 cm

Stoet skall vara mätt vid ett officiellt tillfälle, antingen i samband med visningen (t ex treårstest, sommarpremiering) eller på en av Svenska Ridsportsförbundets mätplatser.

Varför skall jag stambokföra mitt sto?

Stoet förs in i Svensk Riksstambok för New Forestponnyer (RNF) och får ett stamboksnummer som läggs till efter namnet, t ex Dimmans Elmia RNF 2092

Stoet tilldelas en avelsvärdesklass, G, GI eller GII utifrån meriter (både exteriör- och tävlingsmeriter räknas). 

Ston som är stambokförda kan avkommeprövas och tilldelas avelsvärdesklass beroende på avkommornas meriter, både exteriör- och tävlingsmeriter räknas.

Ston med en avelsvärdesklass ger en högre merit till föräldrarna när föräldrarna avkommeprövas.

För att en hingst skall vara visningsberättigad vid avelsvärdering / bruksprov måste modern vara Riksstambokförd och ha ett RNF-nummer. Du kan inte stambokföra ett sto postumt, så du som planerar att visa en unghingst – se till att modern är visad och Riksstambokförd innan anmälan.

Hur stambokför jag mitt sto?

Ta en kopia på stoets exteriörbedömningsprotokoll. Exteriörbedömningsprotokollet behöver inte vara från 2024, det går bra att använda ett äldre protokoll – men stoet måsta varit minst tre år vid visningen.

Ta en kopia av stoets mätintyg och bifoga det tillsammans med exteriörbedömningsprotokollet. Du behöver inte skicka med något mätintyg om stoet är mätt i samband med exteriörbedömningen (t ex sommarpremieringar, treårstest, kvalitetsbedömning)

Skriv ut och fyll i blanketten ”Ansökan om stambokföring eller höjning av avelsvärdesklass för ston”: ANMÄLAN

Om ditt sto har avkommor, fyll i avkommelistan och avkommornas meriter. Ett sto kan utifrån avkommornas meriter tilldelas avelsvärdesklass A eller ELIT. ELIT kan tilldelas ett sto postumt så länge avkomma finns i livet.

Om ditt sto tilldelats avelsdiplom eller avelsvärdesklass ELIT – skicka med en bild på stoet så publiceras den både i medlemstidningen New Forest-bladet samt här på hemsidan. Bilder går bra att skicka digitalt.

Skicka in ansökan, exteriörbedömningsprotokoll, samt ev mätintyg och avkommelista till 

Svenska New Forestföreningen

Högensgård 650

462 93 Vänersborg

Betala in stambokföringsavgiften 250 kr på bankgiro 5723-6010 eller Swish 1232218444.

Stoets stambokföringsbevis kommer med posten!

Om ditt sto tilldelats avelsdiplom på sommarpremiering delas diplomet ut på Svenska New Forestföreningens årsmöte. Vid årsmötet delas även ut pris till Årets ELIT-sto. Ni som har ston i avel som fått fler än fem föl, gå gärna igenom stoets meriter och skicka in ansökan om höjning av avelsvärdesklass A eller ELIT. Observera att stoet behöver vara stambokfört för att kunna avkommeprövas.

Mer information, samt blankett för ansökan om stambokföring och/eller höjning av avelsvärdesklass finns här: Stambokföring & höjning av Avelsvärdeklass och i Storeglementet Storeglemente 2019

Frågor besvaras av Cristina Isoaho 076-5857198 (Telefontid helgfria vardagar 14 – 18)

registrator@newforest.se

Author: newforest.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *